Met balans de feestdagen door!

Maak nu nog jouw maandschema!

Hoe ben jij December begonnen? Gezellig sinterklaas gevierd of staat bij jou de kerstboom al. Deze super gezellige maand staat ook vaak in het teken van eten. Waarom is dat eigenlijk? Waarom associëren wij gezelligheid met eten en drinken?
In ons dagelijks bestaan krijgen we al vroeg te maken met het combineren van gedrag met eten. Denk maar aan je bord leegeten of je bent lief dus je krijgt een toetje. We hebben het zo druk gehad, tijd voor iets lekkers of ik voel me ellendig laat ik maar chocolade gaan eten. Je kunt negatieve gevoelens gaan associëren met honger. Echter eet je niet omdat je honger hebt, maar omdat het eten je blij maakt. Het is dus een excuus voor jezelf voor ongezonde eetgewoontes!

Feestmaand december
De december maand helpt vaak niet om bewust met je voeding om te gaan. Waar we het hele jaar denken aan sporten, water drinken en gezond eten, maakt de laatste maand van het jaar ruimte voor; gourmet, wijn en chips. Moet je dan helemaal niet lekker eten waar je trek in hebt? Tuurlijk wel, want tussen kerst en oud en nieuw wordt je niet dik, maar je raakt wel ontregelt. Daarom is het goed om een gebalanceerd maandschema voor jezelf te maken. Welke dagen kun je gewoon gezond eten en wanneer heb je feestjes, etentjes of kerstontbijtjes? Schrijf het eens voor jezelf uit, kijk eens waar je balans kan houden en waar je het even laat gaan.

Balans en energie
Balans houden is voor ons belangrijk om energie te houden, niet om af te vallen. Waarom hangen wij balans aan energie houden? Nou je bent met iets voor jezelf bezig, je geeft jezelf energie. Wanneer we de focus hebben op balans, willen we die positief belichten. Je bent niet bezig met wat je niet mag eten, je mag namelijk best veel eten. Je bent bezig met balans in sport, rust, voeding en gezelligheid. Bovendien zal je merken dat je in Januari niet ineens je schuldig voelt over je eetgedrag in December en je gewoon weer verder kunt met je gebalanceerde levenspatroon.

Wij hebben tips voor je om december met balans door te komen:

Stel een beweeg doel, 3x per week wandelen een uur? Elke dag een half uur, het maakt niet uit, maar door dat je van de bank af komt maak je endorfine aan, dat helpt de donkere dagen wat makkelijker door te komen.

Omdat er weinig zon is komen de meeste mensen vitamine D te kort, zorg dat je afwisselend blijft eten met vis, vlees en noten

In de winter is water drinken misschien wat lastiger omdat het koud is, zorg daarom dat je voldoende thee drinkt bij voorkeur gember of verse munt thee.

Ontspan op zijn tijd, want in deze drukke maand vraagt iedereen wat van je, plan daarom bewust een dagje sauna of ga lekker een boswandeling maken. Even ME time!

Plan je activiteiten vooraf en zet een kruis in je agenda als het je even teveel gaat worden.

Slaap ook eens uit, je mag best even bijtanken van alle drukte.

Schrijf je voeding op, plan je gezonde en ongezonde momenten.

Geniet vooral, voor je het weet is het weer januari! Wees niet te streng voor jezelf.

Wil jij nou gezonde recept ideeën? wij maakten gezonde en feestelijke recepten. Hierboven tref je een aantal van onze recepten die jouw een easy peasy gezonde kerst bezorgen! Klik op de foto en je gaat direct naar het recept of ga naar de recepten pagina en vind daar jouw inspiratie! Of bezoek de website van Veggipedia. Daar kun je ook veel heerlijke recepten vinden.

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *