Vasten, hype of werkt het?

Gezond leven, afvallen, minder suiker, vegetarisch of vegan eten dit zijn allemaal thema’s die we veel voorbij zien en horen komen. Evenals het vasten in al zijn verschillende vormen. Wij zijn het gaan proberen, benieuwd of het ons bevalt? Lees dan snel verder…

Intermittent vasten
Ook wij keken afgelopen oktober naar het programma Dokters voor morgen over het thema vasten. Het principe van intermittent vasten en Pioppi (1 dag per week vasten) kenden wij al en daar hadden wij zo onze ideeën en vooroordelen over. Wij vinden ook dat zonder iets zelf geprobeerd te hebben je er eigenlijk niet zo maar een mening over mag vormen en dat niet kan delen als je het niet kan onderbouwen.

Dus zijn wij beide inmiddels zes weken aan het intermittent vasten. Dit betekent dat wij 16 uur niet eten en binnen een periode van 8 uur twee goede maaltijden eten en wat fruit of groenten tussendoor nemen. We tellen geen calorieën maar eten gezond zoals we altijd al deden. De weekenden vasten we ook maar drinken we wel ons wijntje en nemen wat lekkers. Dit past bij ons en onze levensstijl dus wijken wij hier niet van af.

Wat vinden wij?
Onze ervaringen met het vasten zijn tot zo ver positief. En dat verraste ons echt wel. We zijn, net als jij, met bepaalde ideeën over voeding opgevoed. Vanuit ons gevolgde studie gewichtsconsulent is met theorie onderbouwd wat gezond is en waarom je gevarieerd moet eten. Toch vinden wij het belangrijk te kijken naar wat ons eigen lichaam nodig heeft en waar het goed op reageert. Dat is voor iedereen anders. Een week niet sporten of een dag minder bewust gezond eten, daar merken wij meteen iets van, ons lichaam geeft dan echt wel signalen af. Dit kan zijn dat we minder goed slapen, prikkelbaarder zijn, juist trek houden in een ongezonde snack en suikers en ons minder fit voelen.

Wij zijn niet gaan vasten met als doel kilo’s afvallen, toch zijn wij beiden wel een paar kilo kwijt geraakt. Het gaat langzaam, maar dat is ook gezond! Zelfs het ontbijt overslaan of nou eigenlijk gaan we aan de brunch en dat vinden we heel fijn. Lees we maken het positief! Het scheelt tijd in de ochtend, maar maakt wel dat we nog bewuster goed brunchen, want ergens tussen 11.00 en 12.00 uur nuttigen we pas onze eerste maaltijd van de dag. Tegen 19.00 uur stoppen we weer met eten en dit gaat prima. Er is ook geen behoefte om later op de avond nog wat te willen eten, het is ook een stukje mindset natuurlijk.

Wij zijn gaan vasten om zelf te ervaren wat het voor ons doet en of het vol te houden is, conclusie is dat deze manier van vasten ons goed past. Met kanttekening dat je wel echt gezond en voldoende moet blijven eten! Dit wil niet zeggen dat vasten in welke vorm dan ook iets is wat jij moet doen. Uiteindelijk vinden wij het belangrijkste dat je goed voor jezelf zorgt door de driehoek van ontspanning, gezonde voeding en beweging te hanteren, alles in balans!

Interesse in vasten?
Voor meer informatie over vasten en de verschillende wijzen waarop je dit kan doen kun je vinden op: To Health, maar ook Leuk Afvallen is een goede site om je in te lezen over vasten. Of voor de uitzending en achtergrond informatie Dokters voor morgen.

Rate this post


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.