Winterse, gezonde stamppot inspiratie

Waar we er in de warme maanden op los variëren met salades, doen we dat in de koude maanden graag met stamppot. De stamppot is niet weg te denken uit Nederlandse keuken en heel veel groentes zijn goed toe te passen in een stamppot, dus zetten ook wij regelmatig een stamppot op tafel! 

De historie van de stamppot
Hoewel je wellicht denkt dat de stamppot een eeuwen oud traditioneel recept is, blijkt de andijvie stamppot pas rond 1900 in opkomst te zijn geraakt. Hutspot is een van de oudste stamppot recepten. In de zestiende eeuw, was de opkomst van de eerste hutspot en het recept was destijds wel een tikkeltje anders dan dat we nu kennen. Aardappelen hadden de Europeanen nog niet. De hutspot was een mix van wortel, pastinaak, ui en vlees. Traditioneel kennen we natuurlijk allemaal de; boerenkool stamppot, andijvie stamppot en de hutspot. Maar er zijn natuurlijk veel meer varianten die onze keukens hebben overgenomen. Kijk maar eens voor talloze lekkere ideeën op deze pagina voor een stamppot van Jumbo.

stamppot prei wortel

Stamppot gezond?
We houden in Nederland echt van stamppot en waarom ook niet. De stampotten zitten bom vol gezonde groenten zoals boerenkool, welke rijk zijn aan veel vitamines. Helaas maken we de stamppotten wel een stukje ongezonder door vette jus, rookworst of spekjes toe te voegen. Heus prima om dat wel eens te doen, maar blijf bewuste keuzes maken. De stamppotten kun je traditioneel met aardappels maken, deze bevatten echter wel zetmeel en koolhydraten. Dat is op zich niet ongezond, maar variëren met aardappel vervangers zoals pastinaak of zoete aardappel is wel aan te raden. Zo haal je voldoende vitamines en voedingswaarde uit je stamppot zonder dat je overbodige vetten of koolhydraten binnen krijgt. Een vegetarische stamppot of een stamppot met kip is een prima alternatief voor de rookworst en wist je dat je tegenwoordig zelfs vega rookworst hebt? Eet je vegetarisch of kies je eens voor een stamppot zonder vlees, voeg daar dan eiwitrijke groenten aan toe, zoals peulvruchten. Ook noten en sommige fruitsoorten zoals ananas zijn goed te verwerken in een stamppot. Wil je nog meer inspiratie voor een stamppot met een twist kijk dan op Veggipedia

rucolastamppot

Gezonde Dutchies stamppot
Aan ons de uitdaging om nu weer eens met een andere stamppot te komen! Dus gaan we Hollands met Oosters mixen. We hebben een recept bedacht van prei en wortel stamppot met een beetje kerrie. De wortel pureer je makkelijk mee en de prei blijft mooi zichtbaar door de puree heen. De twist zit hem in de zoete gehaktballetjes, die we ook nog een beetje spicey hebben gemaakt. Spicey is natuurlijk optioneel want de kids moeten er ook van houden! Het recept staat op onze receptenpagina, direct naar het recept? Klik dan hier! Zoals altijd houden we het recept snel, simpel en voedzaam. Ideaal dus om klaar te maken op een doordeweekse dag. 

En wist je dat in Vlaanderen stamppot stoemp wordt genoemd? Misschien wel grappig om je kids te vertellen dat we stoemp eten vanavond, wedden dat ze gek opkijken 😉 En toevallig zijn ze ook in Duitsland zijn ze bekend met stamppot, daar noemen ze het eintopf. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt en kun je alle kanten op met een stamppot, saai en smaakloos hoeft het zeker niet te zijn! Dat blijkt nu wel toch? We hebben nu nog twee recepten voor jou online gezet, een met zoete aardappel en een met rucola.

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *