Sporten voor je mind

In het thema mindset zijn we enerzijds druk bezig met het creëren van rust en ontspanning in huis en heeft gezonde voeding altijd een basis in ons leven. Uiteraard sporten wij ook regelmatig vooral om ons lichamelijk fit te voelen, maar wat doet sporten dan voor je mind?
Beweging is goed voor de gezondheid van je hersenen. Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen en een verbeterde bloedvoorziening in de hersenen. Daarnaast biedt regelmatig bewegen bescherming tegen cognitieve achteruitgang en verkleint het de kans op verschillende hersenaandoeningen, zoals dementie. Blijf dus vooral actief! Minimaal een half uur per dag bewegen is een gezond streven voor lichaam en geest.

Bewegen heeft voor iedereen een andere betekenis, de ene persoon loopt een half uurtje, de ander sport intensief. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar sport op jouw niveau en ieder geval wel iets bewust doet aan bewegen. Bewegen is iets wat je jezelf kan aanleren en keuzes in kan maken.Bijvoorbeeld door je boodschappen op de fiets te gaan doen, niet met de auto naar school te rijden, of standaard een omweg te nemen naar die vriend of vriendin.

op www.bewegenvoorjebrein.nl lezen we zelfs 5 effecten op je hersenen door te bewegen:
1. Je wordt wel 23% productiever wanneer je lichaam actief is geweest. Werkt beter dan koffie en het effect blijft ook nog eens de hele dag hangen! Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het International Journal for Workplace Health Management.
2. Besluit je vandaag een half uurtje op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto? Dan kun je de effecten van effectiever werken en helderder denken meestal al direct merken. Uit onderzoek in het blad Brain and Cognition blijkt dat een half uurtje fietsen je brein een boost geeft waarbij je hersenen op top-niveau ratelen. Een superboost dus, die zeker een uur lang na het ritje blijft doorwerken.
3. Ben je slecht in namen onthouden, verdwijnen belangrijke feiten altijd op magsiche wijze uit je hoofd en zie je vaak door de bomen het bos niet meer? Vergeet de sudoko’s en andere zogenaamde geheugen-boostersEen work-out is het brein-medicijn pur sang. Je onthoudt zaken beter en je probleemoplossend vermogen stijgt met wel 20% na een potje bewegen – volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke blad ‘Perceptual and Motor Skills’.
4. Na een studie van 9 maanden onder een groep van ruim 80 uitvoerende en leidinggevende personeelsleden waren de regelmatige bewegers maar liefst 70% beter in het maken van lastige beslissingen.
5. Volgens een studie in het blad Ergonomics maken fitte kantoorwerkers 27% minder fouten dan kantoorwerkers die weinig bewegen.
Meer hierover kun je lezen op bewegenvoorjebrein website.

De ultieme combinatie!
Yoga is een uitgelezen sport om niet alleen aan je lichaam te werken maar ook aan je mindset. Inspanning en ontspanning gaan hierbij heel goed samen. Yoga is hip, hot en happening. Volgens de Internationale Yoga Federatie beoefenen wereldwijd zo’n 300 miljoen mensen yoga en is de yoga-industrie één van de snelst groeiende industrieën ter wereld. Yoga lijkt hét pad dat je moet bewandelen voor een optimale balans tussen lichaam en geest. Maar hoe zit het met die geest? Wetenschappelijke studies laten zien dat yoga niet alleen leidt tot een vermindering van stress en angst, maar je concentratievermogen en stemming verbetert ook.

Het is heel erg herkenbaar dat het moeilijk is om jezelf ”in beweging” te krijgen om te gaan bewegen! Of dat nu betekent dat je jezelf naar de sportschool sleept, naar de tennisbaan of een rondje om, maar zie hierboven de effecten. En grappig genoeg zegt vrijwel iedereen na de training: ‘ik ben blij dat ik ben gegaan’, of ‘zo dat was ff lekker’. Dus die weerstand zit helaas ook echt in je hoofd en is dus je mindset, bedenk vooral wat het je oplevert om wel te gaan bewegen en just do it!

Succes!

Rate this post


27 thoughts on “Sporten voor je mind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *