Onze gastblogger, Linda

Wie ben ik? 

Mijn naam is Linda Koeten, 33 jaar, single, moeder, fulltime werkzaam en consequent op zoek naar de juiste balans tussen genieten, gezondheid, sport en geluk.
Geloof me, ik weet hoe moeilijk het is om een gezonde balans te vinden en te behouden. Ook ik ken die momenten dat ik mijzelf nergens toe kan zetten en de weegschaal weer vijf kilo zwaarder aangeeft! Toch probeer ik ‘die knop’ in mijn hoofd altijd weer om te zetten naar een positieve focus. 

Perfect?

Wil ik jullie dan allemaal perfecte verhalen vertellen over het verloop van mijn leven? Zeker niet! Ik heb ze ook die momenten dat ik hunker naar chocolade of dat ik ’s avonds laat nog snel even naar de supermarkt sprint voor een zak chips. En ook ik denk regelmatig ‘had ik maar dit of dat en als ik nou dit heb of zo leef…dan ben vast heel gelukkig!’ 
Het leven veranderd voortdurend. De wereld om ons heen probeert ons constant uit balans te krijgen. Dagelijks hebben onze hersenen duizenden prikkels te verwerken, soms verloopt het leven voorspoedig en soms lijkt het alsof je met de ene na de andere tegenslag moet omgaan.  
Het blijft daarom altijd een zoektocht om de juiste balans te vinden. Echter, als je van enkele positieve factoren in jou levenswijze je levensstijl kunt maken, wordt deze zoektocht een stuk makkelijker en herpak je jezelf sneller. Ook als het even minder gaat. Als je dat punt hebt bereikt, kun je echt nog wel genieten van dat ene wijntje of dat chocolade ijsje, zo nu en dan.

Ik sport!

Sporten behoort inmiddels tot mijn levensstijl en is dan ook niet meer weg te denken uit mijn leven. Het voordeel hiervan is dat als het mij even minder lukt om gezond te eten, de schade beperkt blijft. Wanneer je voldoende traint, blijf je spierweefsel aanmaken. Spieren verbranden ook calorieën in rustfase, dus wanneer je thuis op de bank zit, of zelfs wanneer je slaapt. Belangrijk hiervoor is wel dat je aan krachttraining doet. Bij krachttraining bouw je in korte tijd meer spiermassa op en zul je dus meer gaan verbranden na de training, dan na een cardio workout. 
Ik sport minimaal drie keer per week en ook ik ben ooit met tegenzin begonnen. Ik weet nog wel hoe vaak ik heb gedacht: het regent vandaag, ik ben nu echt te moe en ik heb spierpijn dus morgen ga ik wel weer. Inmiddels is het sporten voor mij een gewoonte geworden omdat ik weet wat het mij oplevert en hoe lekker ik leef als ik mij gezond en energiek voel!
Door te sporten ervaar ik minder stress, kan ik mij beter concentreren, kan ik mijn hoofd leegmaken, ben een relaxte en energieke moeder, kan beter relativeren en ben gelukkig met mezelf en mijn lijf!Afwisseling qua sport en voeding helpt mij om deze leefstijl vol te houden. De ene dag ga ik fitnessen en zoek ik op internet naar effectieve oefeningen of sportschema’s voor vrouwen. De andere dag neem ik deel aan groepslessen, waaronder bodypump en yoga.

In de sportschool trainen!
Mindful

Mediteren doe ik ook regelmatig omdat dit positieve effecten heeft op je gezondheid en omdat het een grote bijdrage kan leveren aan het vinden en behouden van je balans. Vaardigheden ten behoeve van wilskracht zoals aandacht, focus, met stress omgaan, impulscontrole en zelfbewustzijn worden door mediteren beter ontwikkeld. Factoren zoals stress en spanning kunnen een nadelig gevolg hebben op je eetpatroon. Door te mediteren verlaag je stress aanzienlijk en kom je beter in contact met je gevoelens en gedachten. Je maakt je hoofd leeg en leert bewuster omgaan met emoties waardoor je de kans op ‘emotionele eetbuien’ verkleint. Ik kan hier nog veel meer over vertellen maar ik zal het in deze eerste blog kort houden. Mocht je hier mee willen starten kan ik je zeggen dat er diverse ‘geleide meditaties’ op YouTube zijn te vinden en dat er ook app’s zijn te downloaden waarin je mediteren stap voor stap kunt leren, zoals headspace en buddhify. 

What’s next

De komende maanden zal ik jullie via deze blog meenemen in het wel en wee van mijn leven, wat balans voor mij betekent, hoe ik ervaar dat ik uit balans ben en wat ik dan doe. Daarbij geef ik tips en neem ik jullie mee in mijn planning; hoe ik naast mijn drukke leven als alleenstaande moeder, vriendin, familielid en fulltime job als reclasseringswerker toch een gezonde leefstijl kan toepassen.

Liefs Linda

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *