Motivatie in December

December is zo’n beetje mijn moeilijkste maand qua motivatie. Inmiddels ben ik mij daar maar al te goed van bewust en ken ik mijn valkuilen. Ik mis het zonlicht, ik vind het ‘typisch-serie-weer’ voor op de bank, onder een wollen dekentje en.. oh ja, een rood wijntje met wat nootjes, heerlijk nu!

En perfect? Nou nee! 
Alles behalve perfect, ik zit alleen op de bank met m’n vrijgezelle vriendin aan de andere kant van de lijn, onze hilarische ‘date-taferelen’ te bespreken. Over een prins op een wit paard? Nou nee! Die is de revue nog niet gepasseerd. Wellicht komt er nog een kerstman op rendier voorbij.

Lekkere trek

Oké ik heb deze kerst dus niet het perfecte gezin (HELP, ik voldoe niet aan het algemeen maatschappelijke plaatje) en daarom is het tijd voor chocolade, chips en stokbroodjes! Whoehoeee!
Ah ah….Dus niet! 

Ik maak verse tomatensoep breng het langs bij m’n vriendinnen en probeer ze te motiveren om gezond te leven! Ik bel mijn zusje op het vraag hoe het met haar kerstoutfit is gesteld: ‘Pas je er alweer in? Nee? Zullen we dan maar gaan sporten vanmiddag? Ik heb een lekker schemaatje! Dan kan Aiden (mijn zoon) een uurtje met Carice (nichtje) spelen en duiken wij even de gym in samen!

Weer of geen weer

Sneeuw of regen? Prima! bij uitstek een sportdag omdat het lekker rustig is in de sportschool! Ik heb een meerdaags fitness schema opgesteld waarin ik per dag verschillende spiergroepen train. Dat betekent dat als je twee dagen achter elkaar sport, je spieren evengoed voldoende rust krijgen om te groeien en te herstellen. 

Voordat je start met een fitness schema is het verstandig om de do’s and don’ts te weten, zo voorkom je blessures. Goed om je te realiseren: als je fitness oefeningen verkeerd uitvoert, train je niet effectief en kan je naar de sportschool blijven gaan zonder dat je resultaat ziet! Dus zorgen voor een goede uitvoering en wat voorbereidingen daarbij, zou ik zeker niet verwaarlozen! 

Als tip kan ik je meegeven om deel te nemen aan lessen bodypump omdat je tijdens deze lessen veel kunt leren over een juiste sporthouding, mits de instructeur hier actief op let en aanwijzingen geeft. 

Sportschema

Wanneer ik fitness werk ik graag met een schema (van een uur trainen) omdat dit mij houvast en perspectief bied. Vooruitgang is hierdoor goed zichtbaar. Na verloop van tijd merk je bijvoorbeeld dat oefeningen makkelijker gaan en dat je zelfs wat meer gewicht kunt pakken. 
De training start ik met een warming-up van vijf minuten op een cardio-apparaat naar keuze (elke minuut een level hoger of zwaarder).

Spieren groeien niet in de sportschool, maar op het moment dat ze aan het herstellen zijn. Door je flink in te spannen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Die scheurtjes worden vervolgens weer gerepareerd en zo wordt de spier sterker en groter gemaakt voor een volgende training. 
Dus onthoud: door jezelf continu uit te dagen bouw je spiermassa op!

Resultaat of excuses?

‘Klinkt allemaal geweldig Lin, maar ik moet nog wel even gemotiveerd worden’. 
Laat ik je in ieder geval vertellen dat excuses bedenken, een van mijn grootste valkuilen was! 
Ik weet nog goed hoe ik mij voelde zo’n vier jaar geleden: alles behalve energiek! Na een helse bevalling van 28 uur, met het lichaam van een walrus, slapeloze nachten en een partner die zo’n beetje thuis kwam van zijn werk in de horeca toen de zon weer opkwam. Ja, toen dacht ik dus dat mijn leven voorgoed voorbij was.

Maar hey…Ik ben er weer hoor!
‘Ja maar als ik naar de sportschool ga zie ik allemaal slanke en fitte mensen, wat moeten die wel niet van mijn dikke lijf denken?’ Die heb ik ook vaak gehoord! Geloof mij, die mensen zijn ook ergens begonnen! En denk je dat ze naar jou kijken? Nou nee, zij kijken vooral heel graag naar zichzelf in de spiegel! Overigens is dit heel normaal in de sportschool want in de spiegel kun je goed zien hoe je de oefeningen uitvoert. 

Uiteindelijk zien we altijd dat wat we willen zien en nemen we waar zoals we geloven dat het is! Maar er zijn net zoveel waarheden als dat er mensen zijn op deze wereld. 
‘Ja maar Lin hoe raak jij dan zo gemotiveerd?’, was een vraag die mij laatst werd gesteld. 

Ten aanzien van mijn energie en motivatie helpt het mij om obstakels, die mijn energie wegnemen, vanuit een ander perspectief te bekijken. Als je iets aan je levensstijl of zienswijze wilt veranderen, je het steeds probeert maar het je niet lukt om dit vol te houden of om dat resultaat te behalen wat je zou willen behalen, focus je je misschien te veel op de negatieve aspecten. Een vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: wanneer gaat het wel goed? Of wat gaat er wel goed? Deze vragen helpen je focussen en vergoten je motivatie op de momenten dat het wel goed gaat. Wat je aandacht geeft groeit en wordt sterker. Dit geldt niet alleen voor de positieve dingen in je leven maar ook voor al het negatieve!   

Mindset

Het begint dus bij je mindset en zoals ik in mijn vorige blog ook al aangaf; mediteren kan daarbij helpen. Ik doe dit meestal als ik in m’n bed lig en luister dan naar een geleide meditatie om zo mijn hoofd leeg te maken. 
Het zorgt tevens voor een goede nachtrust. 
Dan komen we weer bij die vicieuze cirkel uit: in je slaap wordt spierweefsel gerepareerd! Slaap je te kort, dan maak je meer van het stresshormoon cortisol aan, wat je spieren juist weer afbreekt. Overigens nog een reden om te gaan sporten: een goede conditie zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

Dus kortom: Win, win, win!
Ik ben benieuwd naar wat jullie motiveert? Laat even een reactie achter onderaan deze blog! Ook als je specifieke vragen hebt of als gewoon iets kwijt wilt.

Liefs Linda

Rate this post


2 thoughts on “Motivatie in December”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *