Moe moe en nog eens moe…

Waar is de zon?moe donker weer regen

We hoopten nog zo op dat nazomer zonnetje! Maar niks hoor, alleen maar bakken met regen.
Het nadeel van dit weer is dat ik me meteen een stuk minder energiek voel, ik ben gewoon moe. Wanneer de zon schijnt heb ik energie voor tien! Klusjes, schoonmaken, kasten uitzoeken en nog veel meer…. ik heb er dan zin in!

Door die regen buien en dat donkere weer, dan zit ik en kost alles mij meer moeite.
Soms zou ik mijzelf een schop onder mijn kont moeten geven en er voor gaan. Helaas zorgt het hebben van weinig energie voor nutteloze ochtenden en trek in comfort food.

Hoe komt dat nou, dat moe zijn?

Ik ben er eens ingedoken!
Het weer heeft invloed op lichaam en geest. Bij iedereen, niemand uitgezonderd. Vooral bij ingrijpende weersveranderingen, zoals in de herfst, kan die impact groot zijn. Wat is de oorzaak daarvan? Het heeft onder andere te maken met de werking van de hypothalamus, de hypofyse, de schildklier, de bijnierschors en andere hormoonklieren. In elk geval zorgt een weeromslag soms voor ‘volle’ wachtkamers bij de huisarts. In de biometeorologie wordt onderzoek gedaan naar de veranderingen in het lichaam als het weer omslaat.

Bron: Hans / Pixabay
Weergevoelig
Uit onderzoek is gebleken dat ook kerngezonde mensen bij een weersomslag te kampen kunnen krijgen met allerlei klachten, zoals een gebrekkig concentratievermogen, vermoeidheidsklachten, slapeloosheid, nervositeit en stress. Het is bekend dat mensen met schizofrenie onrustig worden als er een warme luchtmassa op komst is en een hogedrukgebied zich nestelt boven het land. Als dat later gepaard gaat met wind en neerslag wordt die onrust nog groter.

Oorzaken van weergevoeligheid
In de biometeorologie is aangetoond dat het weer effect heeft op de belangrijkste regelsystemen van het lichaam. Lage- en hogedrukgebieden, hitte, kou, luchtvervuiling en ultraviolet licht werken in op het zenuwstelsel, de hersenen en andere organen. De hypothalamus speelt daarbij een cruciale rol. Dit orgaan in de hersenen reguleert onder andere de lichaamswarmte. Bij kou zorgt de hypothalamus ervoor dat de haarvaten zich samentrekken, en bij hitte dat die bloedvaatjes zich openen.

Hypofyse
Ook heeft de hypothalamus een controlerende invloed op de hypofyse. Om een lang verhaal kort te houden: vrijwel alle weersinvloeden hebben hun weerslag op de hypothalamus en de hypofyse, die op hun beurt invloed uitoefenen op de andere organen. Op die manier staat alles met elkaar in verbinding.

Het is dus niet iets wat ik me in beeld omdat de zon niet schijnt! Nee mensen, het is echt iets wat gebeurd in ons lichaam.
In mijn volgende blog ga ik op zoek naar de gouden tips om hier mee om te gaan en toch weer energie te krijgen!

Liefs,

Mirella

 

Rate this post


2 thoughts on “Moe moe en nog eens moe…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.