Is brood gezond?…Dit zegt Elsbeth over brood

Is brood gezond?


Het eten van brood ligt af en toe best onder vuur

Er is al heel veel geschreven en verteld over wat nu ‘gezond’ eten is. En wat mij betreft is er op dit gebied niet één waarheid. Net zoals dat voor alles in onze samenleving geldt. Wat voor jou werkt en goed voelt hoeft voor een ander niet te gelden. Elk lichaam is uniek en elke persoonlijkheid is uniek. Tijdens mijn opleiding biomedische wetenschappen heb ik veel geleerd over chemische achtergrond van onze voeding. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘is brood gezond?’ bestaat volgens mij niet. Maar het is wel belangrijk om bewust om te gaan met voeding en stil te staan bij wat je eet. Daarom hier een blog waarin ik mijn visie geef op deze vraag.

We kunnen niet zonder eten en drinken, ons lichaam heeft brand- en bouwstoffen nodig

Deze brand- en bouwstoffen haal je uit je voeding. En heel simpel gezegd maakt het voor je lichaam niet uit in welk omhulsel deze voedingstoffen zitten. Of het lichaam nu zijn koolhydraten uit een ‘super healthy’ bananenbrood haalt of uit een appelflap, in de basis gaat het om de brand- en bouwstoffen. Maar natuurlijk is het omhulsel waarin je deze voedingstoffen binnenkrijgt niet geheel onbelangrijk.

Brood is een bron van zowel bouw- als brandstoffen

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een bouwstof en een brandstof? De namen zeggen het eigenlijk al, een bouwstof heb je nodig om je lichaam te onderhouden. Elke dag maakt je lichaam duizenden nieuwe cellen aan en elk jaar wordt 98% van al je cellen vervangen door nieuwe. Hier zijn dus mega veel bouwstoffen voor nodig, en deze haal je allemaal uit je voeding. Je lichaam breekt je voeding vervolgens af tot minuscule chemische verbindingen zodat ze weer gebruikt kunnen worden in de opbouw van jou lichaam.

Brandstoffen zijn meer voor de korte termijn, ze maken dat je kunt ademen, bewegen en nadenken. Want NIETS in je lichaam gebeurd zonder brandstof. Gelukkig is je lichaam zo slim dat het voorraden kan opslaan en vanuit daar vrij efficiënt energie leveren. Maar net als met alles in het leven, gaat alleen de zon op voor niets. Om je lichaam en geest optimaal te laten functioneren hebben zij ook voeding nodig.

Wat zit er allemaal in brood?

Als we kijken naar de brandstoffen vinden we in brood voornamelijk polysachariden oftewel meervoudige suikers. Deze categorie koolhydraten verbranden relatief langzaam waardoor je langer met de brandstof kunt doen. En minder last hebt van pieken en dalen in je energieniveau.

Naast brandstof zit er ook bouwstof in het brood, in de vorm van eiwitten. Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor de opbouw van cellen en het in stand houden van ALLE processen in je lichaam.

Doordat brood ons lichaam polysachariden én eiwitten levert past het in een gezond en gebalanceerd eetpatroon.

Groetjes,

Elsbeth
www.besteldesembrood.nl

Rate this post


2 thoughts on “Is brood gezond?…Dit zegt Elsbeth over brood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *