Gezonde Vakantie

De zomervakantie is al een paar weken na dat alle seinen op code geel gingen in ons land en daar buiten in volle gang. De een blijft in Nederland of in ieder geval dichter bij huis en sommige durven wat verder de grenzen over te gaan. Maar terugkijkend op afgelopen maanden is gezond blijven nog een belangrijkere thema deze zomer dan voor heen. We moeten een virus de baas blijven en dat betekent toch echt dat we goed voor onszelf moeten blijven zorgen. Een sterk en goed functionerend immuun en afweersysteem door gezonde voeding, rust en actief bewegen. 

Valkuilen

Maar hoe voorkom je nu dat je in de valkuilen stapt? Want uiteindelijk is vakantie vieren maar een korte periode en willen we volop genieten. We genieten van de zon en blijven meer uren op onze kont zitten, we eten anders en meer, we genieten van de ijsjes en nuttigen meer alcoholische dranken. Helemaal niet erg om dat te doen, want van het fijne gevoel dat vakantie je geeft wordt je gelukkiger en ook dat brengt de stress waarmee je op vakantie ging weer in balans. Toch is het goed om de balans te houden en bewuste keuzes te maken.

Tips

Om je wat inspiratie te geven hoe je niet in de valkuilen stapt en wat je kunt doen om na je vakantie weer de draad op te pakken geven we wat tips.

Blijf gevarieerd eten. Elk moment van de dag. Wissel tussen brood en yoghurt. Eet regelmatig een goed gevulde salade. 

Eet normale porties. Niets verleidelijker dan langs een buffet lopen en op te scheppen wat je lekker vind of toch nog een tweede of derde keer te lopen. Gewoon niet doen, althans niet elke keer dat je een maaltijd nuttigt. 

Elke dag een moment lekker goed fruit eten. Thuis gooi je ook een appel in je tas dus doe dat op vakantie ook gewoon. 

Drink veel water. Het is cliché maar je moet goed blijven drinken en ook dit helpt tegen een hongergevoel. Ook naast je wijntje bij het eten glazen water blijven drinken!

Doe zo veel mogelijk lopend of huur een fiets. Ontdek de omgeving door zelf flink te bewegen.

Blijf sporten! Misschien niet je gewoonlijke sportroutine maar veel hotels hebben tegenwoordig een fitnesszaal. Maar ook een workout buiten is een goede optie. Resorts bieden tal van georganiseerde activiteiten dus doe gewoon gezellig mee! Dagelijks een strand wandeling is ook een goed idee.

Ijsjes zijn een feest, maar ook een enorme caloriebom. Neem dan niet elke dag ijs of wissel af met waterijs. 

Wissel lichte maaltijden af met zware koolhydraat rijke. Dus neem bijvoorbeeld twee voorgerechten als diner. Of deel gerechten samen. Zodat je gevarieerd eet en minder zwaar. 

Zorg dat er voldoende tijd zit tussen alle maaltijden zodat je spijsvertering gewoon rustig aan het werk kan. Hier helpt dus ook weer het voldoende water drinken bij.

Slaap voldoende, bij voorkeur houdt je zoveel mogelijk je ritme aan van 7-8 uur slaap per nacht. Dit helpt je fit te voelen.

Matig sommige dagen bewust de alcoholische dranken. Dus niet alle dagen volop aan de dranken maar af en toe gewoon niet of maar een glaasje. Soms is een beetje minder doen al beter dan elke dag jezelf laten gaan;-)

Ben je weer thuis en ga je in je normale ritme, dan zul je merken dat dit ook veel makkelijker gaat als je met deze tips tijdens je vakantie bewust met jezelf en voeding bezig bent geweest. Uiteraard kun je naast de recepten op onze website ook terecht voor gezonde recepten op veggipedia.nl.

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *