Haring, vet gezond!

Een visje die in Nederland onmisbaar is, is de haring wat ons betreft. Als drie jarig meisje werd ik, Mirella, door mijn vader meegenomen naar de visboer. Die eerste graatjes waren natuurlijk geen feest, maar de augurk en uitjes maakte het al snel goed. De jaren volgden en de zaterdag werd onze visdag! Het kan per kind verschillen is of ze haring lusten of niet. Zo lust mijn dochter absoluut geen haring en mijn zoon, lustte haring eerst niet en nu na een tijdje wel. Je moet de smaak van haring  leren waarderen en de juiste visboer vinden ūüėČ

Smaak

Doordat ik zo jong ben begonnen met haring eten, heb ik al heel wat smaak combinaties geprobeerd. Maar toch smaakt elke haring anders en het vet gehalte maakt de smaak. Persoonlijk merk ik ook of de haring net uit de diepvries komt, lang in de vitrine ligt of dat hij die bekende vissige smaak heeft. De ideale smaak is als er ‘een mooi vetlaagje onder de huid zit’. Ook als er veel plankton in de buik van de haring aanwezig is, is het over het algemeen een vettere haring en dus een goede kwaliteit. Maar ik ben geen haring expert, alleen kan ik af gaan op al mijn zintuigen en dat betekend dat er over smaakt te twisten valt!

Wist je dat?

Ui werd vroeger bij de haring geserveerd om de bederfsmaak te maskeren. Toen bestonden er nog geen koelkasten. We zijn het inmiddels gewend, maar eigenlijk vind ik het barbaars om ui bij de haring te eten. Hoewel de smaken wel goed bij elkaar passen: het sterke van de ui past bij haring.

Natuurlijk is een puur harinkje heerlijk, maar wist je dat je haring uitstekend kunt combineren met andere smaken. Zoals bietjes, roggebrood, ontbijtkoek en appel, ja al deze gekke smaakcombinaties zijn verassend goed. Zo kun je van een haring een gevarieerde avond maaltijd maken en is haring niet alleen maar een gezond en lekker tussendoortje.

Gezond

Haring is zeer gezond. Haring bevat veel kalium, fosfor, vitamine D, -B2 en -B6. Het Voedingscentrum adviseert om eenmaal per week bij voorkeur vette vis te eten. Onder meer haring wordt hierbij genoemd als goede keuze. De vetten die in haring zitten zijn namelijk zeer gezond voor je lichaam. Deze bestaan uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde omega3-vetzuren. Omega3-vetzuren zijn erg goed voor het cholesterolgehalte in de aderen. Doordat het cholesterol wordt tegengegaan kan het bloed beter door de aderen heen stromen en wordt de kans op diverse hart- en vaatziekten lager. Omega3-vetzuren hebben echter nog veel meer voordelen.

Haring kopen 

Het liefste kopen wij onze haring bij de visboer, vers van het mes klaargemaakt. Maar hoe weet je nou of je duurzame haring koopt? Is de haring zorgvuldig gevangen, denkt men daarbij ook aan de  impact op het milieu? Het beste kun je je visboer vragen of hij MSC gecertificeerd haring verkoopt. Dit betekent namelijk dat het van een wild gevangen visserij komt en duurzaam gevangen is. Het product is volledig traceerbaar naar een duurzame bron. Door te kiezen voor het blauwe MSC-keurmerk beloon je duurzame visserijen.

Ben jij ook een haringliefhebber? Of is het nog een uitdaging voor je om deze vette vis te gaan eten? Blijven proberen hoor! Want juist dit visje wil je aan je eetpatroon toevoegen. Om je te inspireren hebben we een lekker recept voor je, wie weet krijgen we je dan toch aan de haring?

Recept

Ingredi√ęnten per persoon
1 haring
1 appel
3 radijsjes 
1/5 komkommer 
Citroensap scheutje
Hoe maak je het?
2 eetlepels mayonaise van bijvoorbeeld de the Mayo Sisters (vegan)
Snijd de appel, radijsjes en komkommer in kleine blokjes. Meng dit met een scheutje citroensap en mayonaise in een kommetje goed door elkaar. 
Serveer naar wens met uitjes en zuur, takje groen en je zomerse haring salade is klaar! 

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *