Ga toch fietsen!

Bewegen kun je doen op heel veel verschillende manieren. Nederlanders zijn een groot fan van de fiets. We zijn een echt fietslandje. Fietsen is er voor klein en groot, je kunt het op verschillende manieren doen. En waarom is fietsen dan zo leuk en gezond? We gaan het je allemaal uitleggen!

Fietsen is gezond
Er zijn veel gezondheidsvoordelen te benoemen in relatie tot bewegen. Maar er zijn ook een aantal duidelijke voordelen te herleiden naar specifiek fietsen. Meerdere keren per week fietsen zorgt voor een betere conditie, en dus voor het verbranden van vet, wat weer bijdraagt aan het verlagen van het risico op diabetes type 2. Door de beweging en inspanning van het fietsen haalt je lichaam meer suiker uit het bloed. Fietsen kan ook stress verlagend werken, uiteraard zul je dat vooral buiten de drukke stad pas echt goed ervaren. Terwijl je fietst kun je namelijk de omgeving in je opnemen, je goed op je ademhaling concentreren en je hoofd dus leeg maken. Het is een beetje een mindful oefening 🙂 Fietsen doe je buiten en de buitenlucht in combinatie met de beweging maakt dat fietsen ook bijdraagt aan een goede nachtrust. Genoeg redenen dus om (vaker) op die fiets te stappen.

Fietsen is leuk
Behalve vele gezondheidsvoordelen zijn er ook genoeg redenen waarom fietsen leuk is! Laten we beginnen met dat je kan kiezen voor de fiets die bij jou en je doelen/gebruik past. Voor de échte doelgerichte sporter is er de racefiets of de BMX. Dan heb je een tourfiets voor jong en oud met en zonder versnellingen. Een stadsfiets, die vooral voor korte afstanden en dagelijks gebruik bestemd is. Net zoals de mamafiets, die dan extra comfortabel is om de kids mee te nemen. Of de elektrische fiets die trapondersteuning geeft, zeker interessant voor lange afstanden of woon-werk verkeer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tandem, de bakfiets en de ligfiets. Kies dus de juiste fiets voor jou en je kind!

Er is zoveel keus! Maar wat je ook kiest, dit maakt fietsen leuk:
Je bent lekker buiten;
Je kunt elk moment van de dag fietsen, dus past in elk dagritme;
Je kunt het samen doen;
Je ziet meer van de stad of de natuur;
Je draagt bij aan het milieu door de auto te laten staan;
Je kan makkelijker op plekken komen waar je met de auto niet komt;
Je kan heel veel mooie tochten fietsen in Nederland;
Je kunt terwijl je fietst toch een gezellig praatje maken;
Je kunt met je fiets de trein instappen en in een heel ander gebied gaan fietsen;
Je hebt alleen maar goede een fiets nodig!

Nederland fietsland
Onderzoek door de fietsersbond meldt dat Nederlanders zo een 15 miljard kilometer per jaar fietsen. En wist je dat Nederland ruim 37.000 km fietspad heeft? Dit nodigt natuurlijk uit om veel kilometers per fiets te maken, en dat er tijdens de spits meer fietsers op de weg zijn dan auto’s! Een grappig feitje is dat wij meer fietsen dan inwoners hebben in ons kikkerlandje. Wil je meer feiten en cijfers ga dan naar de website fietsersbond.nl.

Covid19
We staan op dit moment voor een grote uitdaging, wij allemaal zetten onze schouders eronder om het coronavirus te gaan overwinnen. Flatten the curve! Gelukkig hebben we nog genoeg bewegingsruimte buiten huis. Zolang we grote groepen vermijden en afstand van elkaar houden. Geen idee hoe lang dit nog duurt, maar besef je dat een ritje op de fiets nu juist goed is en geen kwaad kan!

Rate this post


2 thoughts on “Ga toch fietsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *