Eet je mee van het seizoen?

Het is bijna niet meer te zien in de winkel, want aardbeien kopen we bijvoorbeeld het hele jaar door tegenwoordig. Toch heb je fruit en groenten die echt seizoensgebonden zijn en dan dus ook het meest lekker en vers. Eet jij met de seizoenen mee?

Elk seizoen kent zijn kleuren en smaken. Nu we de zomer langzaam aan verlaten en de herfst voor de deur staat, komen de warme tonen en volle smaken weer terug. Want wat dacht je van een heerlijke tomatensoep, of warm gegrilde pompoen. De overgang van fris, naar scherper en kruidiger.

Seizoensgroenten

Als je met de seizoenen mee eet ben je duurzaam bezig. Bovendien zijn de producten rechtstreeks van de kweek of boer super smaakvol. 
September is echt de overgangs maand, van de zoete zomerse smaken naar een maand waar de eerste winterse kost al weer op tafel zou kunnen komen te staan. Maar ook een maand om te experimenteren want de vergeten groenten als venkel kan je zowel voor de soep als voor de salade gebruiken, dus ideaal aan te passen op het weer. 

Wanneer het lastig is groenten te verwerken in je maaltijden is soep natuurlijk ideaal. Maar wij maken vaak wraps of een tortilla taart. Ideaal om veel groenten in te verstoppen. Ook kun je groenten goed verwerken in een smoothie, maar let op natuurlijk niet alle groenten. Echter biet, courgette, spinazie en wortel lenen zich goed voor smoothies in combinatie met fruit eventueel. In ons kookboek verwerken we veel verstopte groenten in de recepten en onder #gavoorkleur krijg je volop recept inspiratie op instagram.

Seizoensfruit

Gelukkig kunnen we het hele jaar door alle kleuren en smaken fruit vinden bij de groenteboer en in de supermarkt. Maar wij merken echt wel wanneer het eigenlijk het seizoen is voor een bepaald stuk fruit. En dat is extra genieten! Maar ook je lijf wordt blij van voldoende variatie in fruitsoorten, de verschillende voedingsstoffen en hoeveelheden vitamines verschillen per soort en dat draagt weer bij aan een gezond lichaam.

Naast groenten verwerken wij ook fruit door gerechten, voor de hand liggend zijn smoothies, het liefst in combinatie met groenten. Maar veel bakrecepten zoals taarten lenen zich goed om fruit in te verwerken. Zo hebben we verschillende recepten van kwark – of yoghurttaarten op onze website staan. Toch blijft de ochtend starten met wat knapperige granola, yoghurt en vers gesneden fruit ook een feest!

Ben je nu nieuwsgierig welke soorten groenten en fruit in welk seizoen verkrijgbaar zijn kijk dan eens op de website van het voedingscentrum. Daar heb je een mooi totaal overzicht.
Meer weten over groenten en fruit, welke voedingstoffen en vitamines het bevat kijk dat hier op de website van veggipedia! Jouw online encyclopedie.

Rate this post


2 thoughts on “Eet je mee van het seizoen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *