De wereld van aubergines

Aubergine saai? Nou dus echt niet!

We zijn enkele weken geleden in de aubergine kas van Dennis in Wateringen geweest! Steeds meer mensen weten wat ze met aubergines kunnen en langzaamaan krijgt aubergine een grotere rol in de keuken. Wist je dat er maar liefst 100 hectare aubergines in Nederland worden verbouwd? Dennis heeft 2,5 hectare aan aubergines staan, vooral de bekende paarse, maar ook de witte en graffiti soort zie je volop in de kas hangen. In samenwerking met Rijk Zwaan telen ze steeds nieuwe soorten. Deze worden dan door verschillende smaak- en test panels uitgeprobeerd en dat bepaald of ze uiteindelijk verkocht kunnen gaan worden.


Hoe worden de aubergines geteeld?

In december komt het plantje binnen, half februari is dan de eerste oogst. De oogst gaat door tot eind oktober en de planten groeien tot het plafond door. De plant kan niet zakken zoals tomaten, maar de aubergines groeien vooral aan de top. Eind oktober gaat de hele kas leeg en begint de gehele cyclus opnieuw. De ideale aubergine is 300-400 gram zwaar.
De kas wordt automatisch aangestuurd, de kas is gedurende de dag 32 graden. Dat wordt vooral gedaan om de CO2 binnen te houden. De CO2 is een restproduct van shell en ook het watering-systeem werkt automatisch en dit is altijd regenwater, wat opgevangen wordt door het dak! 85% van de aubergines gaat naar het buitenland, toch teelt Dennis ook voor de Nederlandse markt, zo levert hij onder andere aan de Jumbo. De consumptie in het buitenland ligt vele malen hoger. Een gemiddeld Nederlands huishouden eet maar één aubergine per jaar, terwijl dit in het buitenland standaard op de boodschappenlijst staat!

Diner & workshop

We sloten de dag af met een diner van verschillende gangen, met natuurlijk aubergine in de hoofdrol. Ook kregen we een workshop Baba Ganoush maken. Dit werd zelfs nog een wedstrijdje onder de foodbloggers. Wie maakten de lekkerste? Nou wij wonnen dus! Geheel verrast waren we, want wij hadden serieus nooit eerder Baba Ganoush gemaakt. Dit leverden ons ieder een lekkere fles bubbels op.
Martijn de kok van de avond heeft ons verder ook echt verrast met een explosie aan smaken en de diverse mogelijkheden die je hebt met aubergine. We hebben genoten van het eten en de belangrijkste les geleerd: aubergine maak je smaakvol klaar in meerdere stappen! Het is dus een groente die iets meer aandacht van je vraagt dan alleen maar even koken of grillen. Wij hebben drie nieuwe recepten gemaakt met aubergine, die vind je op onze recepten pagina natuurlijk. Zelfs een heel verrassend recept, IJS!

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *