De bewuste visweek, kies blauw of groen!

Kiezen tussen blauw of groen is de makkelijkste tip om te onthouden. Beide zijn namelijk een keurmerk voor vis. De een voor de vangst van vis uit de oceanen en meren de ander voor gekweekte vis. Uiteraard gaan we je dit allemaal uitleggen! 

Naar de visafslag
Eet je regelmatig vis? De meeste Nederlanders eten meer vlees dan vis en ook te weinig vis. Maar liefst 80% van de in Noordzee gevangen vis wordt geëxporteerd! Bizar toch dat al dat kwaliteit vis over de Nederlandse grenzen gaat. Dat zou toch anders moeten zijn!
Wij zijn op bijzondere wijze nu nog meer geënthousiasmeerd over het eten van vis. Mede door een kijkje op de visafslag en de uitleg van Nico, vol passie zet hij vis in de hoofdrol! Deze man kan jou alles vertellen, als docent, als winkelier en als fijnproever. 

De keurmerken 
De visserij is een bijzondere beroepsgroep. Dagen op zee, vangen, terug aan wal, lossen en klaarmaken voor de volgende vaart. Alle wetten en regels maken de visvangst er niet makkelijker op, maar onze Noordzee is wel het voorbeeld van een gezonde zee. Waar op andere zeeën nog veel illegale visvangst is en de visstanden er niet goed voor staan, gaat dat in Nederland wel goed.
Als consument willen we steeds vaker bewuste keuzes maken en weten waar ons eten vandaan komt. Er is vis met een keurmerk ASC of MSC te koop. ASC is het keurmerk voor verantwoorde kweek, het MSC keurmerk staat voor duurzame visserij.

MSC – blauw
MSC is een wetenschappelijk onderbouwde maatstaf voor duurzame visserij. Dit keurmerk staat op de verpakking van wild gevangen vis,- schelp, en – schaaldieren. De gehele toeleveringsketen, van oceaan tot bord, zorgt voor de scheiding van MSC gecertificeerde vis, schaal- en schelpdieren van niet-gecertificeerde producten. Je kunt dus altijd herleiden waar de vis op je bord vandaan komt en dat deze duurzaam gevangen is. Meer informatie kun je lezen op msc.org.

ASC -groen
Vis met dit keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen weten consumenten zeker dat ze verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren kopen. Meer informatie over ASC kun je lezen op https://www.asc-aqua.org/nl/

De bewuste visweek
Van 23 september tot en met 29 september is het de Bewuste Visweek. Het moment om de keurmerken eens goed onder de aandacht te brengen met een duidelijk doel: voldoende vis in zee en gezonde oceanen, meren en rivieren. Daar draag jij een steentje aan bij wanneer jij vis koopt met een van deze twee keurmerken! De vissers die zich mogen verbinden aan keurmerk van ASC of MSC mogen niet zomaar dit keurmerk dragen, hun inzet beloon je dus echt door vis met dit keurmerk te kopen. Vraag er ook zeker naar in de viswinkel! Er mag veel meer aandacht komen voor de wijze waarop we vis vangen, ga het gesprek aan!

Wij hebben als afsluiting van ons bezoek aan de visafslag nog mogen proeven welke schatten aan vis onze Noordzee heeft. Je kunt met vis zo veel kanten op! Wij zullen dus zeker nog even gaan experimenteren met recepten de komende tijd, er is weer volop inspiratie.

Rate this post


2 thoughts on “De bewuste visweek, kies blauw of groen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *