Voeding voor de mind

Elke dag voeden we onszelf om ons lichaam draaiende te houden. Maar wat doen we dan voor onze geest? Ik was er benieuwd naar en ging op onderzoek uit.
Mijn vragen voor dit onderzoek waren;
1. wat moet je eten voor een gezonde geest?
2. wat kun je eten om je stress niveau te verlagen?
3. wat heeft nou net zoveel effect als die reep chocolade?

We kennen het bijna allemaal wel, drukke dagen, te weinig eten of juist veel te veel. We pakken even die pizza of toch nog dat stukje chocolade. Het is ook zo lekker en je kunt het ook zo makkelijk kopen, denk aan die supermarkt, benzine station, boekenwinkel, echt overal kom je comfort food tegen! Wanneer ik moe ben of me niet fit voel pak ik toch echt liever die koolhydraten dan die bak sla. Eten is niet alleen iets van je lichaam, het is ook iets psychisch, ik besef me nu, bijna pure mind fuck als ik het zo op schrijf.

Bron: Hersenstichting
Als eerste kwam ik bij de hersenstichting uit, wat zij schreven is de basis. Van iedere hap eten die we doorslikken, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen. Het is niet verwonderlijk dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van de hersenen. Door een gezond eetpatroon, met voldoende omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen, zorg je voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Wanneer je te weinig van deze stoffen binnen krijgt, kan dit leiden tot cognitieve problemen zoals vergeetachtigheid of een verminderde concentratie.

Waar ik in mijn zoektocht blij van werd is de chocolade goedkeuring, yes! Uit onderzoek blijkt ook dat chocola onze stemming kan beïnvloeden. Het bleek dat men na het eten van chocola, meer positieve gevoelens ervoer dan bij mensen die geen chocola hadden gegeten. Je hebt er overigens niet veel van nodig. Dagelijks een paar kleine brokjes van een reep pure chocola is voldoende. Dat chocola positieve effecten op onze hersenen sorteert is dus geen reden om een hele reep op te eten. We hebben hier eerder ook een blog over geschreven.

Net zoals je lichaam niet non-stop door kan gaan, hebben ook je hersenen regelmatig ontspanning nodig. Te veel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren. Vooral de hippocampus, die betrokken is bij het geheugen, ondervindt daar veel last van. Maar ook de voorste gebieden van de hersenen hebben onder stress te lijden. Dit zijn de gebieden die uitvoerende functies aansturen, zoals plannen en beslissen.

Voedingstips om de hersenen gezond te houden:
1. Probeer te variëren in groenten en fruit. Afwisseling biedt uw hersenen verschillende voedingsstoffen. Streef naar 250 gram groente en twee porties fruit per dag;
2. Eet iedere dag een handje ongezouten noten, eet één keer per week vette vis en één keer per week peulvruchten;
3. Aardappeltjes bakken? Doe dit in olijfolie of vloeibaar bak- en braadvet. Roomboter en kokosvet zorgen voor minder efficiënte hersenen;
4. Pasta en brood zijn geen zonde, maar kies zoveel mogelijk voor de volkoren variant;
5. Drink zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Water of thee zonder suiker kunnen altijd, beperk koffie tot drie kopjes per dag. Frisdrank en alcohol: liever niet!

Welke producten kun je dus goed eten om een beetje extra liefde aan je brein te geven? Groenten zoals broccoli, noten, vette vis, sinaasappelen, pompoenpitten, eieren, kurkuma en groene thee. 

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *