Broodtrommel tips!

Vul jij netjes je lunchbox zelf of ben jij iemand die toch snel voor kant en klaar gaat? Wanneer je kinderen hebt dan weet je ook dat de broodtrommel een terugkerend ritueel is. Elke ochtend staan we weer massaal in de keuken broodjes te smeren, bekers te vullen of pakjes drinken te pakken en voor de verwennerij staan we een koek of snoepje uit de kast te plukken. Maar waarom zijn de tussendoortjes en lunch eigenlijk zo belangrijk en hoe vullen we de broodtrommel?

Al tijden zijn er discussies wat gezond is, maar wat ongezond is weten we eigenlijk veel beter. Toch kiezen we regelmatig voor gemaksproducten die weinig voedingswaarde hebben! We kiezen bijvoorbeeld al snel voor een ontbijtkoek, maar hoppa zo heb je weer vijf suikerklontjes binnen. Krijg dat maar eens uit je systeem, want al jaren zitten we vast aan de voorverpakte koeken en repen als tussendoortjes. Niet dat je nooit zoiets kan eten, maar doe het dan omdat je het lekker vindt en niet omdat je denkt dat het gezond is. En wees je bewust van wat je in je mond stopt of je kids meegeeft, want de marketing van die repen en koeken is fantastisch, ze zien er gewoon ook echt gezond uit!

Op scholen is er steeds meer een beweging gaande dat gezond eten gestimuleerd wordt, wij geven zelf regelmatig smaaklessen en verbazen ons eigenlijk dat kinderen alles willen proberen als je het maar leuk maakt! Daar gaat het precies om, maak je lunch of snack aantrekkelijk en leuk. Op jonge leeftijd is het natuurlijk veel leuker om een bakje mee te krijgen met een druiven rupsje dan een bakje met losse druiven, maar we hoeven echt geen kunstwerken van ons eten te maken. Eten moet weer een beleving worden, niet even snel weg proppen van je voeding. Kies voor bewuste eetmomenten en voor voeding die voedt en niet alleen vult. Eens nieuwsgierig naar recepten kijk dan op Veggipedia.

Onze tips om bewuste keuzes te maken:

Zorg voor een goed gevulde koelkast, klinkt eenvoudig maar door na te denken over je weekboodschappen kom je niet in de verleiding om snel iets bij de pomp of supermarkt te kopen.

Zorg dat je wekelijks op een vast moment je fruit in koopt, zodoende leer je wat jullie verbruiken in een week en ben je duurzaam bezig omdat je alles eerst op maakt.

Maak een broodtrommel aantrekkelijk, zorg voor kleur, verschillende smaken en evt. leuke prikkertjes of kaartjes. Wanneer je kind zijn of haar broodtrommel opent is het een klein feestje.

Er is niks vervelender dan elke dag te horen, mijn vriendinnetje had chocolade koekjes mee! Doop je fruit in pure chocolade, laat het op een oven papiertje uitharden, zeker weten heb jij nu de blits gemaakt!

Kies voor water, begin eventueel met zelf aangemaakte limonade als je kind pakjes gewend is. Ga daarna over naar water met fruit en probeer dan ook eens gewoon water of thee aan te bieden.

Zelf (samen) ijsthee of fruitwater maken is natuurlijk helemaal cool!

Kies niet elke dag voor brood, maar varieer eens met wraps, omelet, crackers of een groenten pannenkoek. Bak boekweit pannenkoeken en verwerk er bij het mixen bijvoorbeeld bietjes, paprika, spinazie in, de gekleurde pannenkoek is een echte hit.

Ook snacks op basis van havermout die je zelf maakt zijn een slimme keus! Een bakdag in de week en de vriezer volstoppen met lekkere tussendoortjes.

Kleur nodigt uit, dus doe in plaats van één stuk fruit een mix van fruitsoorten of rauwkost in de lunchbox. Komkommer, paprika, wortel, tomaat en een blokje kaas zijn prima kleine tussendoortjes. Kijk eens op de website van Veggipedia voor info en inspiratie!

Heb jij zelf nog ideeën of tips? Deel ze met ons!

Rate this post


3 thoughts on “Broodtrommel tips!”

  • Simply wish to say your article is as astonishing.
    The clarity in your submit is simply nice and i can assume you are knowledgeable on this subject.
    Well with your permission allow me to snatch your feed to stay
    updated with approaching post. Thanks one million and please carry on the enjoyable
    work.

  • Fine way of describing, and nice article to obtain information regarding my
    presentation topic, which i am going to convey in institution of higher education.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *