Broodje tonijn, wel zo fijn?

Tonijn, het is een veel besproken product maar eerlijk is eerlijk, wij eten het graag. Het is een vissoort die we makkelijk in recepten verwerken. Maar wat is tonijn eigenlijk? Hoe komt het op ons bord? Waar komt het vandaan? Vragen om eens bij stil te staan. Gezond en gevarieerd eten is voor ons belangrijk, daar horen verschillende vissoorten bij, ook hier geldt: Kies bewust voor variatie van vis!

Tonijn uit je voorraadkast

De blikjes tonijn zijn handig want ze zijn goed houdbaar en je kunt er altijd wel iets mee maken. In onze keukenkast staat altijd een voorraad. Verse tonijn is ook heerlijk als sashimi of verwerkt in sushi. Je kunt heerlijke gerechten met tonijn maken en er op los variëren maar koop je wel de juiste tonijn? Er zijn namelijk meerdere soorten tonijn! Het is niet altijd te achterhalen welke tonijnsoort je eet en waar deze gevangen is. Dat maakt het moeilijk om een bewuste keuze te maken voor tonijn die op een duurzame manier gevangen werd. 

Zeker in deze corona- tijd, waarbij toch velen van ons de voorraad kast net even extra hebben gevuld, is het belangrijk eens na te gaan wat je eigenlijk gebruikt en eet. Welke tonijn heb je gekocht en waar komt dit product nou eigenlijk vandaan? 

Over tonijn

Tonijn ligt onder vuur, of eigenlijk de vangst van tonijn. Het zou meestal niet duurzaam zijn en niet goed voor mens en milieu. Als Gezonde Dutchies willen we natuurlijk ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Dus we duiken in een stukje theorie maar natuurlijk voorzien we je ook weer van heerlijke tonijn inspiratie. Want het nuttige moet je met het aangename verenigen, toch? Wanneer weten we zeker of tonijn duurzaam is gevangen? Dat is niet eenvoudig, want tonijnvisserij en de tonijnketen zijn best gecompliceerd. 

Maar als wij een beetje online speurwerk doen, blijkt dat de wereld van het tonijn vissen lang niet altijd eerlijk, bewust en duurzaam gaat. Een betrouwbaar keurmerk zoals MSC helpt daar absoluut bij, maar wat nog belangrijker is dat wij als mensen realiseren met welke schaarste we te maken hebben. Zijn we zuinig op dat wat de natuur ons geeft?

Visserij

Zoals we al eerder schreven zijn er verschillende soorten tonijn. Van de verschillende soorten worden er vijf vaak verkocht: witte tonijn (albacore), blauwvintonijn, grootoogtonijn, gestreepte tonijn (skipjack) en geelvintonijn. In Nederland vind je voornamelijk witte tonijn, gestreepte tonijn of geelvintonijn in de winkel of op de menukaart bij restaurants. Er bestaan er heel wat verschillende methoden om tonijn te vangen. Deze vangstmethoden hebben een verschillende impact op het mariene milieu. Sommige leiden tot minder, of vrijwel geen bijvangst. Een verhoogde transparantie in de gehele keten van vangst, verwerking tot levering aan de eindverkoper, is essentieel om de duurzaamheid van de tonijnindustrie en de geldende werkomstandigheden te verbeteren. 

Daarom is traceerbaarheid van boot tot bord van belang: een traceerbaarheidssysteem is de beste methode om te voorkomen dat fraude en illegale producten als gecertificeerd product in de toeleveringsketen terechtkomen. Het helpt de consument te beschermen en de inspanningen van iedereen die hard werkt om onze oceanen gezond te houden te belonen.

Hoe weet je nu of de tonijn uit een gezond tonijnbestand komt en duurzaam werd gevangen? 

Daar heeft MSC een traceerbaarheidsstandaard voor ontwikkeld. Die zorgt ervoor dat MSC gecertificeerde tonijn door de hele toeleveringsketen gescheiden blijft van niet-gecertificeerde. De standaard omvat een set specifieke eisen waardoor wordt voorkomen dat niet-duurzame tonijn, of een illegaal product, als duurzaam wordt verkocht aan de eindconsument. Het is een stap in de goede richting want natuurlijk zien we liever dat er een bredere beweging komt om anders te gaan vissen.

Het is niet meer dan logisch dat het als consument nagenoeg onmogelijk is om al deze informatie voor handen te hebben om een bewuste keuze te maken. Daarom is het zo belangrijk te letten op het MSC-keurmerk: het label staat voor een product dat terug te brengen is tot een visserij die erkend werd volgens de MSC standaard. Daarbij worden alle bovenstaande aspecten jaarlijks door onafhankelijke auditeurs gecontroleerd. Als je dus het blauwe keurmerk op de verpakking ziet, weet je dat het goed zit!

Er is nog veel winst te behalen in de visserij, zeker als het om duurzaamheid gaat. Een keurmerk helpt daar bij maar ons gedrag helpt meer. Koop eerst eens alleen vis met een keurmerk, dan hebben we in ieder geval iets meer grip op de vangst van vis. Misschien kunnen we zo met elkaar de visvangst nog meer aanscherpen en op een kwalitatief duurzame manier genieten van een broodje tonijn!

Recepten met tonijn
Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *