Zon, detox en muziekZonlicht 

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, lig ik op wat kussens en een dekentje in mijn tuin en geniet ik van een winters zonnetje. Jazeker dat is heerlijk! Ik heb zo’n plekje in de tuin, waar de zon altijd schijnt en waar de warmte een beetje blijft hangen. Dus zodra hij zichzelf weer laat zien, probeer ik wat straaltjes op te vangen. Heerlijk om daar even te lunchen met een bakje yoghurt met wat noten, zaden en fruit. De zon verhoogt niet alleen de hoeveelheid vitamine D in je bloed. Het verhoogt ook je serotonine-niveau, waardoor je sneller een voldaan gevoel hebt. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom men in de zomer minder eet dan in andere seizoenen.

Detoxkuur 

Over eten gesproken; vorige week heb ik een vijfdaags detox programma gevolgd. Dat doe ik eens in het half jaar om mijn lichaam te resetten. In veel voedingsmiddelen zitten gifstoffen en moeilijk verteerbare ingrediënten die in de loop van tijd verantwoordelijk zijn voor aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, moeheid en een gebrek aan energie. Ik geloof niet in alles wat staat geschreven, maar ik geloof wel in mijn eigen lijf en gedurende het detoxen merk ik positieve factoren op! Mijn energie en vitaliteit neemt toe, ik kan mij beter concentreren, mijn huid straalt, mijn oogwit is witter en ik ervaar geen lichamelijke ongemakken.

Vorig voorjaar verdwenen mijn hooikoortsklachten tijdens een detoxkuur en vaker ben ik verbaasd geweest over wat voeding met je lijf kan doen. Ik volg de detox programma’s van lifestylecoach Jason Vale via een applicatie. Op de app staat welke boodschappen nodig zijn en hoe ik de sapjes kan maken met mijn blender en slowjuicer. Ik heb weinig moeite met deze detox en geen honger gedurende de dag. Je ziet hoeveel groenten en fruit er in een sapje gaan en dat alleen al geeft mij een voldaan gevoel. Ik ga hier niet te veel over vertellen, omdat ik vind dat detoxen iets is waar je zelf voor moet kiezen en waarvan je zelf bepaald of het iets voor jou kan betekenen. Naast de voordelen zullen er vast ook nadelen zijn aan deze methode, maar voor mij werkt het wel! 

De invloed van muziek 

Weer even terug naar onze mindset en hoe je zorgt voor je brains. Zoals ik eerder heb aangegeven kan mediteren een positieve invloed hebben op je mindset. Door te mediteren leer je om niet samen te vallen met je gedachten maar er als het ware vanaf een afstand naar te kijken. Je ziet dan je gedachten aan je voorbij gaan. Er is nog een andere methode die naar mijn mening een positieve invloed heeft op onze gezondheid en het functioneren van onze hersenen: muziek! Muziek kan de afscheiding van endorfines door de hersenen verhogen en zo genot of ontspanning opwekken. Je leert jezelf beter kennen en je emoties te onderzoeken die je op de achtergrond voelt, maar die je meestal niet bewust opmerkt. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat muziek een positieve werking heeft op je gezondheid.

Muziek vormt een afleiding voor je gedachten. Je spieren ontspannen zich, je bloeddruk wordt lager en je ademhaling regelmatiger. Ik heb vroeger pianolessen gehad en hoewel ik het enigszins verleerd ben, kan ik mij nog goed herinneren wat het geluid met mijn gemoedstoestand deed. Nog steeds word ik intens gelukkig van het geluid van een piano. Als ik aan het werk ben of in het zonnetje lig te relaxen luister ik regelmatig naar pianomuziek.
Terwijl ik het tijdens het sporten heerlijk vind om naar wat carribische deuntjes te luisteren. Ik ben er ook van overtuigd dat het luisteren of maken van muziek een positief effect op kinderen heeft. Volgens hoogleraar Erik Scherder, Klinische Neurpsychologie aan de Vrije Universiteit, draagt muziek bij aan de emotionele intelligentie van kinderen en stimuleert het hun creatieve activiteit, motoriek, sociale vaardigheden en schoolprestaties.

Er zijn dus wel wat mogelijkheden om te zorgen voor een gezonde mind! Naar mijn mening kun je daar niet genoeg middelen voor inzetten daar stress een toenemend gezondheidsprobleem betreft. Je lichaam en geest hebben dus dagelijks rust nodig en muziek leent zich prima om even aan de druk te ontsnappen.

Liefs Linda 

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *