Sporten, sporten en nog eens sporten…

Sporten, sporten en nog eens sporten…

sporten

Sinds de geboorte van Roos in 2009 heeft mijn lichaam in een soort slaaptoestand gestaan. Sporten was echt geen prioriteit en als ik de foto’s terug zie uit die tijd heb ik daar toch wel een beetje spijt van. Moet ik ook wel bekennen dat in die jaren fit zwanger zijn en fit na de bevalling worden helemaal niet hip of ín was. Je was zwanger, je beviel, je was nieuwbakken mama en ging parttime werken. Niemand had het over sporten, ook niet in mijn directe omgeving.

Social media was in opkomst en ik geloof echt dat dit de laatste jaren heeft gezorgd voor een toename aan bekendheid rondom het fit zijn tijdens en na je zwangerschap. Daarnaast dat het zo belangrijk is om voor je zelf te blijven zorgen, ondanks alle hectiek van een gezin runnen en werken.

Ik geloof dat ik in 2011 gestart ben met hardlopen. Periodes van pittig (2-3 keer per week) hardlopen, tot zo weer een periode helemaal niet. Hier en daar eens de sportschool geprobeerd, maar daar werd ik ook niet happy van. Ik ben gelukkig gezegend met een krachtig en sterk lichaam, want in 2012 besloot ik last minute mee te doen aan de dam-tot-dam loop. Daar heb ik in een kleine 3 maanden naar toe getraind. Ik liep hem op een gemiddeld tempo van 9,5 km per uur netjes uit. Dat was mijn eerste persoonlijke overwinning. Sindsdien ben ik dan ook wel uit mijn slaaptoestand gekomen en ben ik actiever gebleven, waarvan ik de laatste 2,5 jaar echt óm ben!

Sporten is nu een deel van mijn leven geworden. Gemiddeld 2 x per week geef ik met heel veel plezier zelf training aan vrouwen. Zwangere en pas bevallen dames trainen we naar een fit en krachtig lichaam voor tijdens de zwangerschap en naar een sneller goed herstel na de bevalling! In de Mpower workouts zijn echter alle vrouwen welkom, dus niet alleen mama’s en krijgen de dames in de training onder andere een HIIT blok. Deze manier van trainen heeft echt bewezen positieve effecten. Als trainer bij Mom in Balance heb ik super veel uitdaging en ontzettend veel leuke actieve en enthousiaste vrouwen om me heen! En nog een plus, ik zelf ben dan ook nog actief bezig tijdens de trainingen.

Ik sport nog minimaal 2x per week zelf, voor mezelf! Dit zijn de momenten waarop ik mijn hoofd leeg maak en ondanks de inspanning, ontspan. Als ik een week niet of nauwelijks sport, voel ik me echt minder fit. Zelfs op vakantie blijf ik sporten! Want wat is nu een klein uurtje actief bewegen op een hele dag niks hoeven doen? En ik kan gewoon lekker aan de pasta en pizza 😉

Ik geef je 10 redenen waarom je gewoon moet gaan sporten:

1. Het verbetert je humeur

Een stevige workout doet elke humeurige bui als sneeuw voor de zon verdwijnen, doordat het de aanmaak bevordert van hersenstofjes die spanning en nervositeit verzachten en jou blijer en relaxter maken. Onderzoek toont aan dat je de voordelen zult plukken van een Zumba-les, zelfs al voel je jezelf nog zo miserabel.

2. Je zult beter slapen

In een Amerikaans onderzoek gaf ruim 67 procent van een groep personen die regelmatig sportten aan dat ze goed sliepen – waarbij het niet uitmaakte of ze ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds laat de sportschoenen onderbonden.

3. Het verbetert je geheugen

Of je binnenkort nu een belangrijk tentamen hebt of een grote presentatie op je werk, het kan slim zijn om eerst een spinningles te volgen. Volgens een recente studie onder jong-volwassenen door het tijdschrift Behavorial Brain Research levert een enkele cardiotraining al een toename op van de hormonen die worden geassocieerd met een sterk geheugen.

4. Het geeft je creativiteit een boost

Als je al fit bent, kan regelmatig sporten je mogelijkheid om spontaan op nieuwe ideeen te komen vergroten. Onderzoekers stellen in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience dat personen die regelmatig sporten beter scoorden op creativiteitstests dan niet-sporters.

5. Het kan je risico op kanker verlagen

Hoeveel je hiervoor moet trainen en wat voor soort workout precies is niet duidelijk, maar onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute linkt lichaamsbeweging aan een lagere kans op borst- en baarmoederhalskanker.

6. Het laadt je batterij weer op

Goed nieuws voor ons Dutchies! Fietsen, zelfs met 2 á 3 keer per week op matige snelheid, kan je energielevel met 20 procent verhogen en vermoeidheid met 65 procent verlagen. Een rondje hardlopen of andere cardioworkout kan moeheid eveneens verminderen. De reden: jezelf in het zweet werken verhoogt je metabolisme en vergroot de aanmaak van het stofje dopamine, dat ervoor zorgt dat je jezelf minder moe voelt.

7. Het geeft je meer zelfvertrouwen

Wanneer je zelf ervaart waartoe je lichaam in staat is en het steeds sterker ziet worden, geeft dat je een zelfvertrouwen die ook zal uitwaaieren over de rest van je werk en sociaal leven.

8. Je zult minder vaak ziek zijn

Het is niet precies duidelijk hoe lichaamsbeweging je beschermt tegen verkoudheden, de griep en andere ziekten, maar onderzoek suggereert dat 2-3 keer per week sporten je beter wapent tegen bacteriën en virussen.

9. Het verzacht menstruatiepijn

Voordat je je toevlucht zoekt tot paracetamol of aspirine om die buikpijn te verzachten, probeer een halfuurtje stevig wandelen of een sessie in de sportschool. Onderzoek toont aan dat sporten het vrijkomen van endorfinen stimuleert, die fungeren als natuurlijke opioiden die de menstruatiepijn verlichten.

10. Je presteert beter op het werk

Niet voor niets hebben steeds meer grote bedrijven hun eigen gym. Volgens een onderzoek dat afgelopen jaar werd gepubliceerd in Population Health Management is weinig sporten gerelateerd aan een lagere productiviteit.

Bron: www.womanshealthmag.com

Valt het je op dat er eigenlijk nog 1 ontbreekt? Reden: een mooier lijf. En toch hoeft deze reden niet in het rijtje, want dat is nu precies wat voor iedereen anders is. Sporten moet je in de 1e plaats doen voor je gezondheid en voor jezelf, dat je lijf er wellicht mooier van wordt dat is mooi meegenomen. Is dat wel je doel, een mooier lijf? Vergeet dan niet dat je waarschijnlijk nooit tevreden zult zijn. Het kan in je eigen ogen altijd nog mooier, nog strakker, nog gespierder, kortom nog beter.

 

Wil je workout tips? Abonneer je dan op de Gezonde Dutchies nieuwsbrief via de website www.gezondedutchies.nl. Wil je een keer een workout van mij persoonlijk mail me dan! denise@gezondedutchies.nl of meld je aan bij Mom in Balance en kom mee sporten! www.mominbalance.nl.

Liefs,

Denise

Rate this post


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *