Speculaastaart
1 februari 2019
: 30 min
: 30 min
: 60 min
: Minder makkelijk
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 250 gr speltmeel
- 150 gr dadels
- 100 gr kokosolie gesmolten
- 1 ei gesplitst (eigeel - eiwit)
- 3 el speculaaskruiden
- 1/2 zakje bakpoeder
- handvol witte amandelen decoratie
Instructies
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Stap 2 Ontpit de dadels indien nodig. Zijn ze wat uitgedroogd dan even kort wellen in heet water voor gebruik.
- Stap 3 Houdt 2-3 dadels apart.
- Stap 4 Begin met de spijs maken: In een keukenmachine maal je eerst de dadels fijn.
- Stap 5 Vervolgens voeg je er de amandelmeel aan toe en mix je dit kort samen.
- Stap 6 Je hebt nu spijs voor de middenlaag. Dit zet je nu even weg in een schaal in de koelkast.
- Stap 7 Maak het deeg: Maal de resterende dadels nu weer eerst fijn in de keukenmachine en voeg daar de speltmeel aan toe.
- Stap 8 Mix weer even kort en voeg er het eiwit, bakpoeder, speculaaskruiden en snuf zout aan toe.
- Stap 9 Mix weer kort en doe er ondertussen de gesmolten kokosolie bij.
- Stap 10 Mix tot alles goed gemengd is.
- Stap 11 Het is een beetje een droog en korrelig deeg uiteindelijk.
- Stap 12 Verdeel het deeg in tweeën.
- Stap 13 Neem een ronde bakvorm ongeveer 20 cm doorsnede.
- Stap 14 Leg er een bakpapiertje in en vet de randen in met wat olie.
- Stap 15 Maak nu met de ene helft van het deeg een bodem in de bakvorm.
- Stap 16 Vervolgens neem je het spijs en maakt daar de tussenlaag mee, daarboven op laatste deel van het deeg en smeer deze laag in met wat eigeel.
- Stap 17 Garneer met de witte amandelen.
- Stap 18 De taart kan nu 25 tot 30 minuten de oven in.