Zo snoep je minder en meer verantwoord

Herkenbaar? Je neemt vanaf huis een gezonde lunch mee naar kantoor is er een jarige collega die taart uitdeelt of zomaar heel lief een goed gevulde snoeppot naast je neer zet. En hop daar gaat je gezonde insteek voor de dag. Maar waarom kunnen we de zoete verleiding snoep en van taart toch zo moeilijk weerstaan? En kun je daar iets aan doen? Goed nieuws: dat kan!

Om deze reden zijn we dol op snoep

Het is wetenschappelijk onderzocht waarom we meer op het werk snoepen dan thuis. Er zijn redenen waarom je in de basis de verleiding van zoet maar moeilijk kan tegenhouden. In de oertijd moesten we op zoek naar suiker. Dit hadden we nodig voor de nodige energie. Vroeger haalden we onze suikers – de koolhydraten – vrijwel alleen uit groente, fruit en aardappelen. Alle toegevoegde suikers zoals we je die nu werkelijk overal tegenkomt, waren er gewoonweg niet. Het voordeel van langzame suikers, zoals in groente en fruit,  worden langzaam door je lijf opgenomen. Dit in tegenstelling tot de onnodige toegevoegde suikers, zoals in koek en snoep, welke rustig worden opgenomen. Onze oer impuls geeft vanuit vroegere tijden nog steeds aan dat we suiker nodig hebben.

Wat ook kan; zorg voor een verantwoorder alternatief.

Food2Smile zorgt er met suikervrij snoep bijvoorbeeld voor dat het snoep wel net zo lekker is, maar wel zonder suiker. Bovendien is het ook vegan snoep. Extra fijn voor als je het liefst (zoveel mogelijk) plantaardig eet. Ook zit dit vegan snoep in een slimme en handige hersluitbare verpakking. Goed om te weten: van snoep in een hersluitbare verpakking eet je minder. Een ook daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Ook een goede oplossing is kleinere verpakkingen. Miriam Bouwens, voedingsdeskundige en de oprichtster van Food2Smile: “ons vegan snoep zit in minizakjes van 20 gram, hierdoor komen mensen niet in de verleiding te veel te snoepen. Het is dan wel suikervrij snoep, het blijft snoep en van snoep geniet je het beste met mate. De minizakjes gummysnoep bevatten maar 41 kcal. De norm van het Voedingscentrum voor snoep ligt op 75 kcal. Dit suikervrije snoep valt hier dus ruim binnen. Daarnaast zorgt stress ervoor dat je meer zin hebt in iets zoets. Wanneer een bepaald deel in onze hersenen overprikkeld raken komt deze in een zogenaamde overlevingsstand te staan. Op dat moment wil je lichaam meer zoet en vet inslaan. Er is dus een reden. Maar hoe stoppen we onze drang naar zoet?

Snoep niet binnen handbereik, groente en fruit wel 

Een van de oplossing is om snoep niet binnen handbereik te hebben, maar uit je zicht. Niet op je bureau, maar in de kantine of liever nog in het keukenkastje. Wat je wel binnen handbereik wil is groente en fruit. Nudgen in de goede richting heet dat ook wel. 

Portiecontrole

Ook een goede oplossing is kleinere verpakkingen. Miriam Bouwens, voedingsdeskundige en de oprichtster van Food2Smile: “ons vegan snoep zit in minizakjes van 20 gram, hierdoor komen mensen niet in de verleiding te veel te snoepen. Het is dan wel suikervrij snoep, het blijft snoep en van snoep geniet je het beste met mate. De minizakjes gummysnoep bevatten maar 41 kcal. De norm van het Voedingscentrum voor snoep ligt op 75 kcal. Dit suikervrije snoep valt hier dus ruim binnen. 

Wil je onze snoep en snacks zelf eens proberen bestel met code gezondedutchies, geldig tot 30 april 2022.

Snoep food2smile
Rate this post