Minder zout, meer smaak!

Onze keukenkastjes staan vol met potjes, zakjes en sausjes. Want ja de Nederlandse keuken vraagt om smaakmakers, maar wist je dat niet alle smaakversterkers even gezond zijn? Heel wat van die potjes en zakjes bevatten e-nummers en veel zout. Het geeft smaak, maar teveel zout is ongezond voor het lichaam. Je hebt wel zout nodig, je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo’n 9 gram zout binnen. De Nierstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Je kan kiezen voor andere smaakmakers zoals verse kruiden in combinatie met azijn! Wij gaan je wat tips geven hoe je azijn op een juiste manier kan toepassen, waardoor het je gerecht versterkt en je geen zout hoeft te gebruiken.

Verse kruiden 

Verse kruiden zijn een prima smaakmaker in een maaltijd, de aroma’s komen vrij als je kruiden op een juiste manier verwerkt. Wij gebruiken kruiden, puur, verwerkt in eten of in de thee. Het staat zo mooi groen, wij denken dat elke Nederlander groene kruiden in huis zou moeten hebben! Wat dacht je van citroenmelisse, gekenmerkt door een frisse citroensmaak. De bladeren van de citroenmelisse kunnen in vele gerechten worden gebruikt! Zo maakten wij er een dressing van; 1 deel olijfolie, 1 deel Tromp & Rueb appelazijn natuurtroebel, 1 deel fijngesneden citroenmelisse en 6 frambozen.

Puur eten

Wij koken graag gezond, maar houden het ook graag simpel. Gezond koken betekent voor ons gebruik van verse kruiden en azijn. Met azijn kun je zoveel kanten op, je kunt dressings maken, marinade, sauzen en puur gebruik van azijn is nog altijd voor mij de ideale smaakmaker voor mijn salade.

Tegenwoordig zit er veel zout in voorbewerkt voedsel, wij koken daarom zo puur mogelijk.  Puur eten is niet zo moeilijk, we doen onze inkopen bij de lokale groenteboer en proberen af te wisselen met vlees en vis.

Appelazijn

De brouwers van Tromp & Rueb hebben voor haar appelazijn de beste appelsap geselecteerd. De appelsap wordt eerst gefermenteerd tot appelcider en vervolgens tot appelazijn. Tromp & Rueb appelazijn natuurtroebel is ongefilterd en daardoor zachter en voller van smaak. Tevens is deze azijn ongepasteuriseerd (rauw) en bevat het “de moeder” (oorspronkelijke azijnzuur bacteriën), wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van het product. 

Herfstsalade

In Nederland eten we massaal salades tijdens de zomers, maar ook het najaar is uitermate geschikt om een lekkere salade te eten. De natuur is prachtig aan het veranderen, herfst kleuren in de natuur zorgen voor een aankondiging van een nieuw seizoen. De wat grauwere dagen, het minder krijgen van zonlicht vraagt om gerechtjes die onze weerstand helpen te versterken. Dus een salade met extra vitamientjes kan geen kwaad. 

We zien het steeds vaker en het hele jaar door salades in restaurants, bij de Take-away, salades in een potje of een salade kant en klaar uit het supermarkt vak. De lekkerste en meest gezonde variant maak je natuurlijk zelf. De natuurlijke smaak van zoet en zuur van de Tromp & Rueb appelazijn honing, is de heerlijke basis voor dressings of zelfgemaakte saus. De zoete smaak van natuurzuivere honing, maakt deze appelazijn bij uitstek geschikt voor gezonde gerechten. Van nature kan de honing na verloop van tijd wat uitzakken, dus gewoon even schudden voor gebruik.

Voor een salade kun je een dressing maken op basis van appelazijn of je kunt 3 eetlepels pure azijn over de salade verdelen. Ben je op zoek naar nog meer gezonde recepten met azijn, bezoek dan even de site van Tromp & Rueb, voor ons herfst salade recept klik je hier. In 5 eenvoudige stappen heb jij een heerlijke maaltijd op tafel.

Ingrediënten salade:

3 eetlepels Tromp & Rueb appelazijn met honing
100 gram sla naar keuze
150 gram watermeloen blokjes
handje walnoten
6 groene asperges
50 gram geitenkaas
3 plakjes rauwe ham
1 broodje (bruin spelt)

Instructies

Een lekkere salade maken kan al in een paar makkelijke stappen, je kunt ook nog eens eindeloos variëren ook:
Groene bladgroenten
Deze zijn een mooie basis van je salade. Ga je voor zachte botersla, frisse ijsbergsla of wil je liever een wat kruidige variant, zoals rucola? Mix verschillende soorten door elkaar en ontdek zo je favoriete combinatie. Leg het groen op een groot bord en volg de stappen hierna.

Groenten & fruit
Voeg kleur en smaak toe aan je salade met verschillende soorten groente en fruit. Zo voegde we in deze salade meloen en groene asperges toe. De asperges laat je 2 minuten koken en afkoelen, voor dat je ze aan de salade toevoegt.

Extra’s als topping
Maak de salade extra smakelijk door het toevoegen van walnoten en geitenkaas. Deze combi is perfect, zeker de smaken zoet, zuur die perfect samenkomen.

Vlees
Extra body in de vorm van vlees mag in deze maaltijdsalade niet ontbreken! Wij voegen aan deze salade rauwe ham toe, voor 1 persoon zijn 3 plakjes rauwe ham voldoende. 

Finishing touch
Een goede dressing tovert zelfs de simpelste salade om in een explosie van smaken. Daar mag je dus best wat tijd aan besteden. Kies voor een frisse dressing op basis van azijn:
3 eetlepels azijn, 3 eetlepels olie, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel honing, snuf gemalen peper, eventueel andere smaakmakers, naar eigen inspiratie zoals verse kruiden of citroen. Voor deze salade kun je ook 3 eetlepels Tromp & Rueb appelazijn met honing puur gebruiken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *