Ademcapaciteit

70% van de bevolking gebruikt maar 30 % van zijn ademcapaciteit!

Je zou verwachten dat deze info voor iedereen super shocking zou zijn maar lang niet iedereen is zich ervan bewust wat dit voor gevolgen kan hebben. Een optimale ademhaling heeft namelijk alles te doen met je vitaliteit, je mate van ontspanning en je immuunsysteem.

In eerste instantie is het natuurlijk raadzaam om eens uit te zoeken hoe het zit met jouw adempatroon. Observeer je adem eens, gewoon nu je dit zit te lezen: Adem je rustig en diep of hoog, kort en snel?
Waar zit jouw adem, begint ie onder in je buik of meer in je borstkas? En hoeveel keer adem je eigenlijk per minuut, meet dat voor de lol eens op.
Heb je gemeten dan je meer dan 10 ademhalingen per minuut neemt dan is dat een teken om in actie te komen want door chronisch “verkeerd” te ademen, denk dus aan een korte, snelle en vaak een hoge ademhaling, creëer je continu een vorm van stress in je lichaam. 

Hoe ontstaat dit?

Meestal ontstaat een beperkte manier van ademen tijdens een stressvolle periode, dit kan zijn door spanningen en drukte op het werk, privé in een stress situatie zitten of even niet willen of kunnen voelen zoals bij een groot verlies.
Jammer genoeg ontwikkel je op die manier een nieuwe manier van ademen, je herprogrammeert je ademsysteem en zodoende blijf je ook na de stressperiode op die belemmerende en stressvolle manier ademen.
Dit zorgt ervoor dat je lichaam steeds weer een seintje naar je hersenen geeft dat er stress is, ook al is de daadwerkelijke stressperiode al voorbij. Je “vechten of vluchten” respons blijft hierdoor continu aanstaan en de stresshormonen adrenaline en cortisol blijven door je lichaam gieren. Dit kan leiden tot een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, onrust, slapeloosheid en zelfs paniekaanvallen en/of hyperventilatie. 

Hoe kom ik er weer vanaf?

Dit signaleren is één ding, het doorbreken op eigen houtje is vaak wat lastiger. Wil jij voelen hoe het is om diep te ademen, helemaal te kunnen ontspannen en de tools leren hoe je je eigen ademhaling weer kunt optimaliseren dan is een ademsessie daar de uitgelezen methode voor! 
Je basis adempatroon wordt tijdens een ademsessie onderzocht en je gaat de opgebouwde spanning “wegademen”. Tevens laat je je lichaam weer voelen hoe het is om diep en volledig te ademen en reset je je adempatroon zodat je ook na de sessie weer optimaal kunt ademen. 
Wil je hier meer van weten? Kijk dan even op www.lcp.nl of neem contact op via evelina@lcp.nl

3.7/5 - (3 stemmen)